ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Πρόγραμμα Π.Ε. «Η πόλη μας, χθες, σήμερα, αύριο» Σχολ. έτος 2004-2005
Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 7ου Γυμν. Τρικάλων μέσα από το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η πόλη μας, χθες, σήμερα, αύριο» ασχολήθηκε με την μελέτη της ιστορίας αλλά και της σύγχρονης πραγματικότητας της πόλης των Τρικάλωνγνωρίζοντας τα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης, τις βρύσες, τις γέφυρες, τη συνοικία Βαρόσι, το Φρούριο, το Ασκληπιείο Τρίκκης, την παλιά δημοτική αγορά, τους μύλους Ματσόπουλου, τους Στρατώνες κ.λ.π.
Μαθητές που συμμετέχουν:


Β1 Τμήμα


Αθανασίου Αλέξανδρος


Αθανασίου Παύλος


Ακρίβου Παναγιώτα


Ακρίβου Σταυρούλα


Αλέης Ιωάννης


Αμπελώμου Ανθούλα


Αναγνωστοπούλου Βασιλική


Αναστασίου Αργυρώ


Αντάρη Κωνσταντίνα


Βαρδούλης Βασίλειος


Βλαχοκώστας Πάρις


Βλάχου Χαρίκλεια


Βόλα Βασιλική


Γιαννουλάκος Γεώργιος


Γκένα Αρετή


Εμίνι Συλβί


Θανασιά Κλεοπάτρα


Καγιούλη Ευδοξία


Καψάλη Γεωργία


Κίσσας Λάμπρος


Κόκκαλη Αργυρή


Κόνο Εύα


Νάτση Θεανώ


Πιέτρι Ιλίριου
Συντονιστές Καθηγητές: Φερφελή Ευφροσύνη, Χασιώτη Ελισάβετ, Λιακοπούλου Αλίκη, Γκούμας Δημήτριος

Διήμερη επίσκεψη στο Κ.Π.Ε στα Κάτω Πορόια Ν. Σερρών


Διήμερη επίσκεψη στο Κ.Π.Ε στα Κάτω Πορόια Ν. Σερρών πραγματοποίησε το 7° Γυμνάσιο Τρικάλων στις 25 και 26 Ιανουαρίου 2010.
Η περιβαλλοντική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων με υπεύθυνες καθηγήτριες τις Μιχαήλ Βασιλική ΠΕ15 και Ζαρούλα Αργυρώ ΠΕ 19 έχει σα θέμα εργασίας την
« ηχορύπανση στην καθημερινότητα μας». Κάθε μέρα ο θόρυβος προκαλεί μικρά αλλά και μεγάλα προβλήματα στην αισθητική του χώρου αλλά και στην υγεία μας. Γι’ αυτό οι μαθητές της Π.Ο προσπαθούν να εντοπίσουν μέσα στην πόλη τις ηχογόνες πηγές, τα επιτρεπτά όρια ηχορύπανσης και να προτείνει σειρά μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής της.
Το Κ.Π.Ε στα Κάτω Πορόια Ν. Σερρών με θέμα « ήχος και φύση» φιλοξένησε τους μαθητές για δύο μέρες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το θέμα και να περιηγηθούν στην περιοχή και στις ομορφιές της.
Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: Ζαρούλα Αργυρώ ΠΕ19 υπ/νη προγ/τος, Συμεωνίδη Ευαγγελία ΠΕ και Δημητρού Ελένη ΠΕ 01.

ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΑΝΤΟΥ……..
Η περιβαλλοντική ομάδα του 7ου Γυμνασίου και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του πρ/τος Π.Ε  Βασιλική Μιχαήλ και Αργυρώ Ζαρούλα επισκέφτηκαν την Δευτέρα 15-3-2010 τη Διεύθυνση Υγιεινής, το τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του νομού μας, για να πάρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν το θέμα «της ηχορύπανσης στην καθημερινότητά μας», με το οποίο ασχολείται φέτος το σχολείο.
Η επόπτρια Δημόσιας Υγείας κα. Δελήτσικα Ευμορφία εξήγησε στα παιδιά με ποιο τρόπο δίνονται οι άδειες λειτουργίας των καταστημάτων αναψυχής  που λειτουργούν στην πόλη μας, ποια είναι τα επιτρεπτά όρια της έντασης του ήχου σύμφωνα με τη νομοθεσία, ποιες υπηρεσίες εμπλέκονται στην επιτήρηση αυτών των ορίων και πώς γίνονται οι παρεμβάσεις των υπηρεσιών όταν αυτά τα όρια παραβιάζονται.
Στη συνέχεια οι μαθητές με ειδικό ηχόμετρο που διαθέτει το σχολείο, πραγματοποίησαν μετρήσεις της έντασης διαφόρων ήχων σε δρόμους και καταστήματα της πόλης και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά:
Θόρυβος αστικού λεωφορείου 78db
Αυτοκίνητα σε κίνηση 76db
Μηχανάκια μικρού κυβισμού 77db
Ξυπνητήρια από πλανόδιο πωλητή 83db
Μουσικό όργανο (ακορντεόν) στον πεζόδρομο της Ασκληπιού 82db
Καφετέρια εξωτερικά στον πεζόδρομο της Ασκληπιού 74db
Καφετέρια (ίδια) εσωτερικά με μουσική και θαμώνες 77db
Πεζόδρομος Ασκληπιού 73db
Γάβγισμα σκύλου 90db
Τακούνια γυναικεία 63db
Όπως αναφέρεται στο Π.Δ 1180/81 τα επίπεδα θορύβου που αναγνωρίζονται στην ελληνική νομοθεσία είναι τα ακόλουθα:
q  Περιοχές στις οποίες επικρατεί το αστικό στοιχείο 50 db
q  Περιοχές ημιαστικές 60 db
q  Βιομηχανικές περιοχές 70-80 db
q  Κατοικίες που βρίσκονται σε επαφή 45 db
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ανεκτή κατάσταση θορύβου για τον άνθρωπο είναι έως 71db. Από 80 db και πάνω η κατάσταση κρίνεται απαράδεκτη. Συγκεκριμένα:
  • από 35 έως 65 db η ενόχληση είναι υποφερτή για τον ανθρώπινο οργανισμό
  • από 65 έως 95 db η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και
  • πάνω από 95 db είναι επιβλαβής για την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο:
v  Ο θόρυβος επιδρά δυσμενώς στο σύστημα ακοής του ανθρώπου.
v  Ο θόρυβος επιδρά δυσμενώς στην ψυχική και ψυχοσωματική υγεία δεδομένης της συνεισφοράς του στη δημιουργία του άγχους.
v  Ο θόρυβος έχει καθοριστική επίπτωση στους ανθρώπους που ήδη πάσχουν από κάποια αρρώστια.
v  Αυξάνει την πίεση, προκαλεί κούραση, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, μειώνει τον ύπνο, αυξάνει το άγχος, επηρεάζει αρνητικά την πέψη και παρεμποδίζει τη συγκέντρωση.
v  Συμβάλλει στην ενεργοποίηση των μηχανισμών του στρες και διεγείρει το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
v  Ο θόρυβος είναι ο πρώτος παράγοντας της διατάραξης του ύπνου με αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση υπνωτικών και ηρεμιστικών.
v  Από έρευνα που έγινε σε σχολεία που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους, έχει αποδειχθεί ότι οι μαθητές έχουν πιο χαμηλά επίπεδα απόδοσης γιατί ο θόρυβος επηρεάζει τη μνήμη, μειώνει τις δυνατότητες εκμάθησης και αυξάνει τις ημέρες απουσίας από το σχολείο και συμβάλλει στην αύξηση χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
v  Μειώνει την παραγωγικότητα του ανθρώπου στον εργασιακό τομέα και έχει αποδειχθεί ότι ο έντονος θόρυβος ελαττώνει την ικανότητα για διανοητική εργασία και για εργασία που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.
v   Ο θόρυβος μπορεί να αποτελέσει αιτία για την επιθετικότητα των ανθρώπων, ακόμη και για τη βίαιη συμπεριφορά τους.
v  Είναι δυνατόν ο θόρυβος στον οποίο εκτίθεται μια έγκυος γυναίκα να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.
v  Προκαλεί ατυχήματα όταν είναι ιδιαίτερα υψηλής στάθμης τόσο ώστε να παρεμποδίζει την επικοινωνία.  
v  Ορισμένα μέρη του πληθυσμού είναι περισσότερο ευπαθή στις ψηλότερες στάθμες θορύβου, παράδειγμα  αυτοί που πάσχουν από υπέρταση ή που έχουν ψυχικά προβλήματα.
v  Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από καρδιακές ασθένειες που προκαλούνται από τη μακροχρόνια έκθεση σε υπερβολικούς θορύβους.

Οδηγίες επιβίωσης από το θόρυβο
Ø  Φυτέψτε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας φυτά με πυκνές φυλλωσιές που φτάνουν έως και το 1,5 m, γιατί λειτουργούν ως ηχομονωτικά φράγματα και μειώνουν το θόρυβο κατά 40-50 db.
Ø  Χαμηλώστε την ένταση των ΜΡ3 players, αν ακούτε πολλές ώρες την ημέρα μουσική. Συνιστάται όταν ακούτε επί 40 min μουσική μέτριας έντασης με ακουστικά «ψείρες», να κάνετε ένα διάλειμμα 30' για να προλαβαίνει το αυτί σας να «ξεκουράζεται».
Ø  Μην παραμένετε σε κλαμπ και άλλα θορυβώδη μέρη πάνω από 2 ώρες.
Ø  Προτιμάτε τις ηλεκτρικές συσκευές νέας τεχνολογίας, που είναι πιο αθόρυβες.
Ø  Αν μένετε σε περιοχή με δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, μονώστε το σπίτι σας από το θόρυβο με διπλά τζάμια. Αν εργάζεστε σε χώρους που αναπτύσσονται υψηλά επίπεδα θορύβου (άνω των 90 db), προμηθευτείτε ειδικά ακουστικά προστασίας από το θόρυβο και προσπαθήστε να κάνετε ανά μισή ώρα ένα  δεκάλεπτο διάλειμμα.
Ø  Αποφεύγετε να αγοράζετε στα παιδιά σας παιχνίδια που κάνουν δυνατούς θορύβους, γιατί μπορεί να βλάψουν την ακοή τους.
Ø  Τα παιδιά που συμμετέχουν σε δυνατές μπάντες θα πρέπει να προφυλάσσουν τα αυτιά τους με ειδικά ακουστικά.
Ø  Μην παραμελείτε να υποβάλλεστε σε τακτικές προληπτικές εξετάσεις από ωτορινολαρυγγολόγο.

                                                                                     
    Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
              ΤΟΥ 7ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

      Το  ΚΠΕ Περτουλίου επισκέφτηκαν οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων. Οι υπεύθυνοι του κέντρου υποδέχτηκαν τους μαθητές και τους ενημέρωσαν για τη σημασία του ελατοδάσους της περιοχής. Στη συνέχεια  οδηγήθηκαν στο δάσος για να ανακαλύψουν όσα είχαν ακούσει. Οι δράσεις στο πεδίο έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν μετρήσεις, να αντιληφθούν ήχους, να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση των άβιων και έμβιων συστατικών στο οικοσύστημα. Ένα μικρό δέντρο ήταν το δώρο του κέντρου στους μαθητές και το σχολείο, για να φυτευτεί στην αυλή και να θυμίζει σε όλους αυτή την επίσκεψη. Τους μαθητές συνόδευαν οι καθηγήτριες  του σχολείου Βασιλική Μιχαήλ,  Αργυρώ  Ζαρούλα και  Ευαγγελία Συμεωνίδη.