Σάββατο, 28 Μαρτίου 2009

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Φέτος, δόθηκε σε εμάς,τα παιδιά της τρίτης τάξης του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων μια ξεχωριστή ευκαιρία.
Στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής που διδασκόμαστε,αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ημερήσια εκδρομή στη Βουλή των Ελλήνων.
Η επίσκεψη έγινε με σκοπό να γνωρίσουμε από κοντά το ναό της Δημοκρατίας,όπου οι 300 βουλευτές που εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες παίρνουν σημαντικές αποφάσεις και νομοθετούν για όλους εμάς.
Όταν ακούσαμε για πρώτη φορά ότι θα πηγαίναμε αυτή την επίσκεψη το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου 2009.Από εκείνη τη στιγμή και μετά το μυαλό κάθε μαθητή της Γ' τάξης δεν ήταν στο μάθημα ,αλλά στα σχέδια που έκανε ο καθένας για την εκδρομή.Έτσι ,οι δύο επόμενες εβδομάδες κύλησαν σαν νερό.
Η μεγάλη μέρα έφτασε.Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες ήμαστε στο σχολείο πολύ πρωί στις 7.00 π.μ η ώρα, εφοδιασμένοι με χαρά , ανυπομονησία και αγωνία να ξεκινήσουμε.Η τροχαία έκανε τον έλεγχο και έτσι ξεκινήσαμε την πολύωρη διαδρομή μας.Αν και ο δρόμος ήταν μακρύς, παρόλα αυτά όλοι κουβαλούσαμε θετική ενέργεια.
Η διαδρομή πέρασε τόσο γρήγορα πού όλοι απορούσαμε, όταν φτάσαμε έξω από την πρωτεύουσα.Αυτοκίνητα και γκρίζα κτίρια παντού.Πρώτα μας υποδέχτηκαν τα εργοστάσια.Όλα είχαν πάνω τους μεγάλες διαφημιστικές αφίσες που σε καλούσαν να αγοράεις τα προιόντα τους.Καθώς οδεύαμε προν τον προορισμό μας, ααρχίσαμε να βλέπουμε πολυκατοικίες και φημισμένα κτίρια.
Όταν φτάσαμε στη βουλή το ρολόι έειχνε 12.00.Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε δύο ώρες λόγω των 75 ατόμων που ήμαστε περίπου και έπρεπε να χωριστούμε σε δύο ομάδες.Η πρώτη είχε το ραντεβού της στις 2.00 η ώρα και έτσι μέχρι να τακτοποιηθούν κάποια θέματα σχετικά με την είσοδό μας στη βουλή, να δώσουν οι καθηγητές μας τις ταυτότητές τους και τη λίστα των μαθητών, βρήκαμε την ευκαιρία να πάμε μιά βόλτα στον Εθνικό κήπο και να φωτογραφηθούμε πλάι στις ανθισμένες αμυγδαλιές.
Μετά από περίπου 15 λεπτά, πήγαμε ξανά μποστά από τη Βουλή, όπου μας είχε αφήσει το λεωφορείο.Φυσικά , ήταν αδύνατο να μην επισκεφτούμε το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.Οι τσολιάδες ήταν εντυπωσιακοί.Τουρίστες,αλλά και πολλοί περαστικοί,τους χάζευαν.Εμείς όμως χαρήκαμε ιδιαίτερα και με τα περιστέρια που έτρωγαν σπόρους από τα χέρια μας και φτερούγιζαν γύρω μας.Εκεί βγάλαμε αρκετές φωτογραφίες και χαρήκαμε με την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς των ευζώνων.Γρήγορα όμως ,οι οι καθηγητές μας φώναξαν προκειμένου να μπούμε στο εσωτερικό της Βουλής.
Μας υποδέχτηκε εκεί ένας ξεναγός.Μετά από 2 λεπτά αναμονής μπήκαμε στο εσωτερικό αυτού του τόσου μεγαλοπρεπούς κτιρίου.Περάσαμε από 2 σιδερένιες , επιβλητικές πόρτες και βρεθήκαμε σ' έναν χώρο, ΄όπου μας υποχρέωσαν να αφήσουμε τα πράγματά μας.Δεν πέρασαν
πάνω από 5 λεπτά και ο ξεναγός μας ζήτησε να τον ακολουθήσουμε σε μια αίθουσα, όπου υπήρχε μία οθόνη και μερικές καρέκλες.Εκεί αφού παρακολουθήσαμε έναν χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα, η ξεναγός άρχισε να μας λέει στοιχεία για το κτίριο της βουλής και για την έννοια της Δημοκρατίας.Μετά από λίγη ώρα και αφού δόθηκαν
απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά μας,προχωρήσαμε στο εσωτερικό του κτιρίου.
Η 1η ομάδα κατευθύνθηκε στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλου.Φτάσαμε σε μια υπέροχη σκάλα,μαρμάρινη με περίτεχνα διακοσμημένο κιγκλίδωμα.Στον προθάλαμο υπήρχαν τέσσερις μεγάλοι φινετσάτοι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και στον τοίχο μιά τεράστια τοιχογραφία που απεικόνιζε σκηνές από την κήρυξη της επανάστασης του 1821 μέχρι την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα.Ένα μέρος της τοιχογραφίας έχει καταστραφεί,όμως εξακολουθεί να έχει αίγλη.Έπειτα, προχωρήσαμε στην επόμενη αίθουσα όπου μας είπαν οι ξεναγοί,ήταν προθάλαμος της αίθουσας θρόνου του βασιλιά.Τώρα,εκεί υπάρχει και ένα μεγάλο κάδρο του Ελ. Βενιζέλου.
Μετά πήγαμε στο χώρο συνεδριάσεων του Κοινοβουλίου.Καθίσαμε στα θεωρεία και παρακολουθήσαμε τον έλεγχο της κυβέρνησης που γίνεται 2 φορές τον μήνα.
Η 2η ομάδα έφτασε και κάθισε στα έδρανα των βουλευτών και ο ξεναγός τους εξήγησε που κάθονται οι βουλευτές ανάλογα με το κόμμα που εκπροσωπούν.Ακόμη, που κάθονται οι πρόεδροι της Βουλής, οι υπουργοί και οι καλεσμένοι της Βουλής.Τέλος, έμαθαν πως κάθε πολίτης μπορεί να παρακολουθεί μία συνεδρίαση ,όποτε θέλει.Έτσι τελείωσε η ξενάγηση και δυσαρεστημένοι που θα φεύγαμε, αναχωρήσαμε από το χώρο της Βουλής, αφού μας μοίρασν δώρα.
Η εκδρομή αυτή θα μείνει ζωντανή σε όλους μας.Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας και σιγουρα μας βοήθησαν να έχουμε μία εικόνα για την Βουλή,την οποία ίσως έχουμε ξανά την ευκαιρία να επισκεφτούμε.Μπορεί σε κάποιους από εμάς στο μέλλον να δοθεί η ευκαιρία,συμμετέχοντας στη Βουλή των Εφήβων, να παραβρεθούν ξανά στο χώρο της Βουλής με μια νέα ιδιότητα,αυτή του "έφηβουΒουλευτή".Και αργότερα-γιατί όχι-ως βουλευτές.
Ευχαριστούμε τους συνοδούς καθηγητές μας,που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδρομής.
1)Τον κ.Μπουλογεώργο Αχιλλέα 2)την κ. Τασίκα Ασημίνα 3)τον κ. Καραγεώργο Νικόλαο
4)την κ. Κατή Παναγιώτα 5)τον κ. Λυκογιάννη Δημήτριο και 6)την κ. Λιακοπούλου Αλίκη
καθώς και τη Δ/νση και τον Σύλλογο των καθηγητών του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων.
Οι μαθήτριες της Γ' τάξης του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων
Αλίκη Ζιώγα
Μπέλλου Ευαγγελία
Σοφία Αλεξίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου