Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Περιβαλλοντική επίσκεψη μαθητών του 7ου Γυμνασίου Τρικάλων στο ΚΠΕ Κλειτορίας του νομού Αχαΐας 10, 11, 12 και 13 Ιανουαρίου 2009








Φέτος είχαμε την μοναδική εμπειρία να είμαστε μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας, του 7ου Γυμνασίου. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιείται στο σχολείο μας έχει ως θέμα την “ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων”. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μία τετραήμερη περιβαλλοντική εκδρομή. Οι καθηγητές δέχτηκαν με χαρά να μας συνοδεύσουν. Θέλουμε πραγματικά να τους ευχαριστήσουμε που μας δώσανε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν άλλο τόπο, να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας αλλά και με τους ίδιους και να δοκιμάσουμε την συγκατοίκηση με άλλα άτομα.
Μετά από ταξίδι αρκετών ωρών φτάσαμε στην Κλειτορία. Είναι μια όμορφη κωμόπολη περίπου 1000 κατοίκων στον νομό Αχαΐας, κοντά στα Καλάβρυτα. Φτάνοντας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θα μας φιλοξενούσε για τις επόμενες μέρες, ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι. Ωστόσο η υποδοχή που μας επιφύλασσαν οι υπεύθυνες του κέντρου ήταν πολύ θερμή και μας γέμισε με ευχάριστα συναισθήματα που έδιωξαν την κούρασή μας. Δεν θα έλεγα όμως το ίδιο και για την πείνα, που έκανε τα στομάχια μας να διαμαρτύρονται έντονα. Αφού απολαύσαμε το γεύμα που μας είχαν ετοιμάσει, τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας και κάναμε μια αναγνώριση του μέρους όπου θα περνούσαμε τις τέσσερες μέρες της εκδρομής μας. Ήταν ένα κτίριο όμορφο, φωτεινό με πολλές ευκολίες, μέσα σε έναν χώρο με πολλά δέντρα.
Αφού ξεκουραστήκαμε για λίγο, συγκεντρωθήκαμε σε μία μεγάλη αίθουσα όπου αρχικά ενημερωθήκαμε για το κέντρο που επισκεφτήκαμε . Έτσι μάθαμε ότι το ΚΠΕ Κλειτορίας ιδρύθηκε το 1993 από το ΥΠΕΠΘ και είναι το πρώτο Περιβαλλοντικό Κέντρο που λειτούργησε στην Ελλάδα. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων. Στη συνέχεια, εμείς, παρουσιάσαμε με τρόπο που εντυπωσίασε την πόλη μας, το σχολείο μας και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του σχολείου μας. Κατόπιν, όλοι μαζί χορέψαμε παραδοσιακούς Θεσσαλικούς χορούς. Ήταν μια από τις πιο ωραίες στιγμές μας. Τέλος μάθαμε τι περιπέτειες μας περίμεναν τις επόμενες μέρες κατά την διάρκεια του προγράμματός μας με θέμα “Περιβαλλοντικές διαδρομές”. Χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα θα είχε από μία ξεχωριστή αποστολή κάθε μέρα την οποία έπρεπε να παρουσιάσει στις άλλες με πρωτότυπο τρόπο στο τέλος κάθε εξαντλητικής ημέρας.
Την επόμενη μέρα σηκωθήκαμε νωρίς και αφού φάγαμε ένα πλούσιο πρωινό, με τα σακίδια στον ώμο, ξεκινήσαμε για μια διαδρομή στο δάσος. Περπατήσαμε αρκετά, συλλέξαμε πετρώματα και φυτά αφού μάθαμε να τα ξεχωρίζουμε και να τα ονομάζουμε. Μάθαμε πώς να προσανατολιζόμαστε μέσα στο δάσος. Η εξερεύνηση της φύσης δεν σταμάτησε εδώ. Στην συνέχεια ακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη διαδρομή, στην Μαύρη Λίμνα, δίπλα σ’ ένα ποτάμι και μετρήσαμε θερμοκρασίες νερού, αέρος και εδάφους. Φτάσαμε στο Πλανητέρο, ένα πανέμορφο μέρος με πολλά πλατάνια, όπου είναι οι πηγές του Αροάνιου ποταμού. Το βράδυ οι εντυπώσεις και οι γνώσεις που αποκτήσαμε την ημέρα παρουσιάστηκαν από τις ομάδες με μορφή ποιήματος, ενός παραμυθιού, με ένα μικρό θεατρικό και φυσικά με τις κατάλληλες μεταμφιέσεις.
Την δεύτερη μέρα το πρόγραμμα ήταν διαδρομή μέσα στην Κλειτορία. Όλοι μαζί επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο και το Κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού αστικών λυμάτων. Η πρώτη ομάδα επισκέφτηκε το Τυροκομείο της πόλης όπου παρακολούθησε τα στάδια παραγωγής φέτας, καθώς και ένα ωραίο ξενοδοχείο της περιοχής. Η άλλη ομάδα επισκέφτηκε έναν παραδοσιακό φούρνο όπου ενημερώθηκε για τον τρόπο παραγωγής
παραδοσιακού ψωμιού, το ξυλουργείο της περιοχής και το Κέντρο Υγείας της πόλης. Η τρίτη ομάδα επισκέφτηκε το Δημαρχείο της πόλης, συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο και ενημερώθηκε για διάφορα ιστορικά στοιχεία της περιοχής, όπως ότι εκεί είχαν εκδηλωθεί πολλά προεπαναστατικά κινήματα και ότι η περιοχή της Κλειτορίας είχε καεί από τους Γερμανούς στις 12 Δεκεμβρίου 1943. Η συνομιλία μας με τον κυρ-Αλέξη, τον ογδοντάχρονο παλιό υποδηματοποιό και η περιγραφή της δουλειάς του, μας έκανε εντύπωση. Κοινωνικοποιηθήκαμε περισσότερο καθώς κάναμε και μια επίσκεψη στο Γυμνάσιο της πόλης.
Ξεκλέβοντας λίγο χρόνο από τις ώρες ανάπαυσης, επισκεφτήκαμε το Σπήλαιο των Λιμνών της περιοχής, το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Οι λίμνες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του σπηλαίου αποτελούν μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Μία επίσκεψη στα Καλάβρυτα ήταν επιβεβλημένη καθώς και ένα προσκύνημα στον τόπο θυσίας, εκεί όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 13 Δεκεμβρίου 1943 όλοι οι άντρες της περιοχής. Πήγαμε επίσης στο ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και είδαμε την συλλογή Κειμηλίων που υπάρχει εκεί, μεταξύ των οποίων και το ιερό λάβαρο της Επανάστασης του 1821. Εντύπωση μας έκανε και το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου που είναι κολλημένο στην βάση ενός βράχου. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της δεξιοκρατούσας, έργο του 4ου αιώνα που αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά.
Έτσι φτάσαμε στην τελευταία μέρα αρκετά στενοχωρημένοι καθώς θα έπρεπε να φύγουμε και να γυρίσουμε στις υποχρεώσεις μας. Παρατηρήσαμε και διδαχτήκαμε πολλά, μάθαμε να συνεργαζόμαστε σε ομάδες και το διασκεδάσαμε. Το παραμύθι τελείωνε αλλά άφηνε μια γλυκιά ανάμνηση στις καρδιές όλων των συμμετεχόντων.
Συνοδοί καθηγητές ήταν οι καθηγήτριες Κουκουδά Σημέλα, Λιακοπούλου Αλίκη και Χασιώτη Ελισάβετ.
Λίνα Τσιώλη
Βασιλίνα Σταυροπούλου
Νίκος Τουρκογιώργος
μαθητές της Γ ΄ τάξης
Μέλη της Περιβαλλοντικής Ομάδας
του 7ου Γυμνασίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου